Що по авто: ситуація на українському ринку вживаних авто

27 Травня 2022

Спойлер: ХЗ, але давайте розбиратись.

Повномасштабне вторгнення йбр (йбр = *лайка* *лайка* русні - прим. автора) розвалило логістику, зруйнувало ринок і перетворило життя українців на непозбувну бентегу. З такими сусідами неможливо прогнозувати. Тому спробуємо зорієнтуватися хоча б у тому, що є.

Авто з Америки

русня заблокувала порти Чорного моря. Через це припинилося ввезення вживаного та битого авто зі США. Наразі частину портів звільнили, і ними можна користуватися. Та поки що американський сегмент ринку для нас закритий.

Вся увага української автоспільноти зараз сфокусована на європейському ринку вживаних авто. Особливо, після тимчасової відміни розмитнення.

Нульове розмитнення

У квітні держава скасувала мито, ПДВ та акцизні збори для авто. Зрозуміло, що левова частина автівок мала йти на потреби армії. Проте, потік "євроблях" достатньо наситив усі сфери життя українців - і військову, і волонтерську, і приватну, і бізнес-середовище.

Одні джерела пишуть, що за цей час в Україну ввезли 100+ тис. авто, інші - 150+ тис. авто. Якщо вирахувати середнє, то виходить, що нормально так ввезли))

Плюси нульового розмитнення в тому, що український ринок б/в автівок ожив. Люди можуть купити авто за зниженою вартістю.

Але... мало хто якісно перевіряв ті автівки. Попри величезний попит на автомобілі, більшість компетентних людей не мали змоги особисто потестити машину. Люди, здебільшого, купували автокота-в-мішку.

Скасування нульового розмитнення

З 1 липня на митниці повернули стандартні збори. Нульове розмитнення лишили лише для деяких категорій автівок. Інститут досліджень авторинку прогнозує, що у серпні-вересні імпорт б/в авто з Європи майже зупиниться. В цей час можуть підвищитися ціни авто на внутрішньому ринку.

Та поки що ми не бачимо значного спаду імпорту авто з Європи. Тим паче, пам'ятаємо про неможливе ввезення морем автівок зі США.

Дефіцит пального

йбр масовано бомбили українські нафтосховища, тож вартість пального підскочила майже вдвічі. Та й кілометрові черги ви також пам'ятаєте.

Дефіцит та вартість пального сформували, чи то підсилили, тренд на електрокари. Тепер електрокари стали значно практичнішими та раціональнішими для людей, які курсують в межах одного міста.

Висновки

  • Український ринок вживаних авто нормально наситився автівками з Європи.
  • Ввезення авто зі США поки що на паузі.
  • Збільшується попит на електрокари через дефіцит та ціну пального.
  • Ціна на вживане авто поки що тримається, та може підскочити у вересні.

P.S. Варто звернути увагу

Якщо маєте намір купувати авто з пробігом, не купуйте автокота-в-мішку.

Обирайте авто серед тих, які пройшли сервісне технічне обстеження і підготовлені до поїздок. Такі, що "хапай і драйвуй".

Бо ці 200-400 зекономлених баксів в перший же рік обернуться незапланованими ремонтами на більшу суму.

Потрібна допомога з вибором?

Залиш заявку та отримай консультацію нашого спеціаліста

Підібрати авто
help
top